WELCOME TO

MEXICO

A WHOLE NEW CULTURE WITHIN A SMALL BOX

START YOUR ROADTRIP

Welkom in Mexico! 

Jullie reis staat op het punt van beginnen, wij kunnen niet wachten om jullie ons prachtige land te kunnen laten zien!

Voordat we beginnen moeten we natuurlijk eerst even in de stemming komen! Ga naar Spotify en zoek op The Culture Box en luister naar onze Mexicaanse lijst. Zet daarna je mini sombrero op, plak een snor op en je bent helemaal klaar om de grens over de gaan!

We zullen jullie eerst iets meer over onszelf vertellen, vervolgens nemen we jullie mee naar het zonnige Tijuana!

¡diviértete en méxico!

WhatsApp Image 2021-05-23 at 11.00.22 (1)

¡Hola! ¿Cómo estás?

Mi name is Diego Campos, I am 21 years old and I was born in Mexico city, but I live in Querétaro now. Thanks for acquiring the culture box that represents our contry!

I am a big fan of my country. Since my favourite singer is Luis Miguel and my favourite drink is Mezcal, the Mexican blood runs in my veins. Those two matches one of the best feelings that a Mexican can have.

I am very close to my family and I love spending time with them while singing and sharing a cold beer in a sunny and warm Saturday afternoon. We love to eat all types of tacos, from chicken to beef and even made from nopales, the Mexican cactus. 

Since my grandfather was a musician, music is also an enormous part of me and when I listen to mariachi singing my skin get goosebumps. The trumpet and the guitar are my weaknesses and I am missing the weather so much since I am living currently in Rotterdam.

My Mexican football team is Pumas since my father graduated from the same university that the team is representing and I personally hope that you do not cheer for America football club, our rivals. I will tell you a secret … we don’t like them a lot. Football is a big thing in my country!

Hope you have a great time having just a bit of our culture and we assure you that the experience that you will have will create a bigger desire to go and visit our fabulous country.

Nos vemos and thanks for letting us show a part of our culture.

Dank je wel

Hola amigos!

My name is Melany Flores, I am 21 years old and I was born in Mexico City. It’s an honor to be your guidance during this journey around this amazing country, my Mexico

I have to say that, with me, the stereotypes about Mexican tequila lovers is real! I love to gather with family during Sunday to have food cooked by my grandma and play loteria with my cousins.
My favorite Mexican singer is Christian Nodal, I could play De los besos que te di the entire day

One of my favorite dishes from Mexico is Enmoladas, which is a typical dish made with tortillas filled with chicken, and dressed with Spicy-Chocolate sauce; sounds crazy right? It is AWESOME tho! And when having this food, my favorite Mexican movie can not miss: La vida inmoral de la pareja ideal🤍


I’m not a big fan of sports, but anytime some of you want to come to Mexico, I would be flattered to take you dance some ritmos latinos such as cumbia, salsa and banda.

Hope you have a fun night discovering some facts, games and drinks from my country.

Sincerely,
The proudly Mexican Melany 

Tijuana

Over de stad

Tijuana heeft de ‘meest doorkruiste grens ter wereld’, en biedt in veel opzichten de volledige grensstad ervaring met zijn levendige cocktail van culturen, bruisend nachtleven, een groot aanbod van restaurants en bars, en een red-light district. Ja, het is ruig en ja, er is veel gewelddadige criminaliteit, maar in werkelijkheid zijn toeristen zelden een doelwit. Wat er is veranderd aan Tijuana door de jaren heen is de opkomst van enorm veel ambachtelijk bier, eetgelegenheden en stedelijke kunstscène die veel jongeren trekken. Verschillende pasajes (doorgangen) van de hoofdstraat La
Revolución zijn nu de thuisbasis van galeries en kunstzinnige cafés. Veel hippe restaurants hebben hun deuren geopend in Zona Rio, het chique commerciële centrum dat langs de rivier loopt. Hier vindt u ook Plaza Fiesta, het ruige centrum van de ambachtelijke bier- en barscene, dat eigenlijk perfect de Mexicaanse ziel van het land weergeeft. 

Danky michelada

Snack Time!

Aan het begin van de 20e eeuw was Tijuana letterlijk gewoon een modderpoel. De drooglegging in Amerika dreef Amerikaanse toeristen hierheen voor drank, gokken, bordelen, boksen en hanengevechten, waardoor de bevolking van Tijuana in 1960 was opgelopen tot 180.000, een ruime verdubbeling. Met de voortdurende groei kwamen de onvermijdelijke sociale en milieuproblemen. Vandaag zijn de drugshandel en de handel in illegale immigranten naar de VS de grootste zorgen van de stad.

Ondanks deze problemen blijft Tijuana een enorm aantrekkelijke stad voor toeristen en heeft de Amerikaanse invloed veel gebracht. De stad heeft een van de beste clubs van het land en staat ook bekend om haar enorm goede eet en drinkcultuur. Doordat Tijuana op de grens ligt is de keuken een tropische fusion geworden van klassieke Mexicaanse gerechten en hedendaags Amerikaans fastfood. Op het strand zijn dan ook veel strandtenten te vinden met unieke gerechten, zoals de “Danky Michelada” die hiernaast te zien is en jullie nu gaan maken!

Pico de Gallo

Pico de Gallo is een van de meest bekende gerechten van Mexico, daarnaast is het ook nog eens super simpel! Het gerecht wordt door heel Mexico gegeten en in de kustgebieden van Baja California (waar Tijuana ligt), wordt het gecombineerd met Nacho’s, spicy saus en Michelada, dit is wat jullie nu ook gaan doen! Pico de gallo [peeko de guyo] is een Mexicaanse salsa gemaakt van tomaten, ui, komkommer een pittige chilipeper zoals jalapeño, limoensap, en zout. Dat is alles! Er komt geen koken aan te pas, gewoon alles fijnhakken en in een kom gooien.

De naam, verwarrend voor sommigen, vertaalt namelijk letterlijk naar de snavel van de haan in het Spaans. Er zijn veel meningen over de betekenis achter de naam, maar niemand weet het echt zeker. Een naam waar iedereen het over eens is, is salsa fresca (verse saus). 

Pico de gallo is een salsa, maar wat het onderscheidt van andere salsa’s zijn twee dingen.

1) Salsa heeft meestal een veel vloeibaardere consistentie. Pico de gallo is klonterig met veel minder vloeistof.

2) Wanneer we salsa’s in het algemeen noemen, kunnen ze bestaan uit gekookte of gebarbecuede ingrediënten. Pico de gallo is nooit gekookt en moet altijd met rauwe ingrediënten worden gemaakt.

Ingrediënten

4 grote tomaten

2 rode uien

1 halve komkommer

1 jalapeño

1 limoen

zout

 

Instructies

1) Snijd de tomaat en de komkommer in kleine hapbare blokjes

2) Snipper de ui en de Jalapeño fijn. Ben je geen fan van te spicy eten? Voeg dan minder Jalapeño toe. 

3) Doe alles in een kom en doe er het sap van een limoen overheen plus een snuf zout naar smaak. 

4) Leg de nacho’s op een grote plaat, bord, tapasplank etc. met de picco de gallo eroverheen. 

5) Doe naar wens wat pittige chilisaus over het geheel heen.

6) Maak de Michelada’s met het recept hieronder en geniet van een klassieke Mexicaance combinatie!

 

Michelada

Michelada is een super populair drankje in Mexico. Het bestaat uit bier, peper, limoen en tomatensap en biedt de ultieme verfrissing op een warme dag!

Instructies

Pak 4 grote bierglazen en maak op de randen een “escarchado”. Dit is een typisch Mexicaans techniek die bij vrijwel elke cocktail wordt toegepast. Rub een limoenpartje langs de rand van het glas. Maak een mix van zout en Cayenepeper (aanwezig in het blauwe zakje) en rub de randen van het glas door deze mix. 

Vul vervolgens het glas voor 2/3 met ijs. Giet tot ongeveer 1/3 het glas vol met tomatensap.

Doe vervolgens nog een snufje zout en cayenepeper naar smaak in het glas.

Vul het glas af met Sol, let op gebruik hier de unieke bieropener voor die in de doos erbij zit! Zorg dat je ook nog 4 koude Solletjes overhoudt voor bij het avondeten. 

Roer het glas goed door en geniet in combinatie met de Picco de Gallo.

Ciudad Juarez

Worstellen

Zoals jullie net gezien hebben, hebben jullie een super unieke bieropener uit Mexico ontvangen! De bieropener is in de vorm van een worstelaar, een super bekende sport in Mexico. 

Jullie gids Diego: ” Altijd als ik nieuwe mensen uit een andere cultuur in Mexico ontvang, neem ik ze direct mee naar een worstelwedstrijd! Hier kan ik echt van genieten, het is zo Mexicaans!”

Klik op de foto hiernaast om een kleine worstelintroductie te krijgen (tenzij je heel goed Spaans kan, raden wij aan om de ondertiteling aan te zetten 😉

Basiscursus Spaans

Om culturen echt goed te leren is het natuurlijk belangrijk om de taal te kunnen spreken. Daarom zullen wij in deze stad een kleine introductie doen in de Spaanse taal! Ciudad Juarez is namelijk, net als Tijuana, een grensstad waar veel immigranten heen komen en de taal dus moeten leren. Doe goed je best, want wie weet komen de zinnen nog later op de avond van pas!

Nederlands

Hallo, hoe gaat het?

Wat is jouw naam?

Waar gaan die mooie Mexicaanse beentjes heen?

Mag ik een tequila bestellen?

Nog een biertje alsjeblieft!

Hey vriend, geef die opener is aan!

Zullen we heerlijke flautas bestellen?

Ik ga vanavond echt heel veel bier drinken!

Wil je met mij op date?

Veel plezier vanavond!

Spaans

Hola, ¿cómo estás?

¿Cómo te llamas?

¿A dónde van esas hermosas piernas mexicanas?

¿Puedo pedir un tequila?

¡Otra cerveza, por favor!

¡Eh, amigo, pásame ese abridor!

¿Pedimos unas deliciosas flautas?

¡Voy a beber mucha cerveza esta noche!

¿Quieres salir conmigo?

¡Diviértete esta noche!

Hermosillo

Over de stad

Hermosillo is niet alleen een populaire vakantieplaats, maar het is ook een plek met hele mooie monumenten. Hermosillo was een van de steden waar veel Amerikaanse toeristen tijdens de drooglegging tussen 1920 tot 1933 heengingen. In de stad werden enorm veel gokspellen opgezet en er ontstond een daadwerkelijke “spelletjescultuur”. 

In het algemeen zijn spelletjes in Mexico erg populair. Mexicanen zijn erg creatief en kunnen uren op straat spelletjes verzinnen/doen. De Mexicanen spelen vooral spelletjes waarbij geluk een grote rol speelt. Echter, komt er in elk spelletje ook stukje tactiek bij kijken. 

Hieronder hebben wij de twee bekendste Mexicaanse spellen beschreven, Conquian en Siete Loco. Conquian is een lastiger en meer tactisch spel, Siete Loco is simpeler en meer gericht op geluk. Diego’s favoriet is Siete Loco, die van Melany is Conquian, vandaar dat beide spellen wel aanwezig moesten zijn in deze box. Voel je vrij om te proberen welk Mexicaans spel het beste bij jullie past!

Conquian

In Mexico worden kaartspellen vrijwel altijd gespeeld met het “Spaanse Deck”, dit is een standaard set van 54 kaarten zoals wij die kennen, maar dan zonder de jokers, 8, 9 en 10. Pak het kaartspel uit de doos en selecteer de benodigde kaarten. 

Je speelt dit spel met 2 personen. Bij een box voor 4 personen kan je er een toernooi van maken, winnaars tegen de winnaars en verliezers tegen de verliezers. 

 • Iedere speler krijgt om de beurt een kaart, totdat elke speler 10 kaarten heeft. De overige kaarten worden op een stapel gelegd. 
 • Het doel is om sets of rijen te maken van kaarten. Een set is 3 of 4 kaarten van dezelfde waarde, dus bijvoorbeeld drie keer een vijf of vier koningen. Een rij is een opeenvolgende waarde van minimaal 3 kaarten van eenzelfde soort. Dus bijvoorbeeld Aas, twee, drie van de kleur schoppen. Let op! Aas is 1, de boer volgt de 7 op. Dus: Aas, 2,3,4,5,6,7, Boer, Vrouw, Koning.
 • De speler die niet gedeeld heeft begint.
 • Deze speler pakt een kaart van de stapel.
 • Deze kaart mag alleen gebruikt worden om een set of rij te maken met de kaarten die de speler al in zijn hand heeft. 
 • Als hij een set of rij kan maken, mag de kaart gebruikt worden en moet er dus een set of rij op tafel komen te liggen. Vervolgens mag de speler ook nog eventuele sets of rijen neerleggen die hij al in zijn hand had. Kan hij de getrokken kaart niet gebruiken, dan komt deze op een aparte stapel te liggen.
 • Een speler moet dus altijd eerst uitkomen door middel van een getrokken kaart, wil hij zijn eigen sets op tafel mogen leggen. 
 • De speler sluit zijn beurt altijd af door een kaart uit zijn hand weg te leggen.
 • De volgende speler mag nu kiezen, of hij pakt een gesloten kaart van de stapel, of hij pakt de kaart die de andere speler weggelegd heeft. Als hij de kaart van de andere speler wil pakken, moet hij deze ook gebruiken. Hetzelfde geldt weer voor de kaart van de stapel. Hij mag deze kaart alleen gebruiken als hij er een set of rij mee kan maken. Pakt hij een kaart die hij niet kan gebruiken? Dan wordt die kaart op de stapel van de weggelegde spelerskaarten gelegd en is de beurt over. 
 • De andere speler is weer aan de beurt. Elke beurt wordt afgesloten door een kaart weg te leggen. Hier komt dus de tactiek in het spel. 
 • Dit gaat net zo lang door tot een speler al zijn kaarten kwijt is. Let op, je moet minimaal 11 kaarten tot een set of rij gevormd hebben. Als je eerder je kaarten kwijt bent, moet je net zo lang het spel doorspelen tot je een weggelegde kaart van de tegenstander of een willekeurige kaart van de stapel kan gebruiken in een van je sets of rijen. 
 • Spelers mogen alleen sets of rijen maken met hun eigen kaarten of een kaart bijleggen in hun eigen set of rij. Heb je een kaart die je kwijt kan in de set of rij van de andere speler, dan mag je deze niet daar neerleggen.

Siete Loco

Speluitleg

Siete Loco is een typisch Mexicaans gokspelletje dat opkwam in de tijd van de drooglegging. Het spel doet een beetje denken aan Blackjack, maar werkt net even iets anders. 

Net als bij Conquian wordt dit spel gespeeld met 40 kaarten, typisch in Mexico. De jokers, 8, 9 en 10 moeten uit het spel verwijderd worden. 

Het is de bedoeling dat een speler zeven punten scoort. De Boer, Vrouw en Koning zijn een half punt waard en de cijferkaarten geven hun waarde als punten, aas is één. Net als bij Blackjack, krijgen de spelers 1 kaart per keer, en kunnen verdere kaarten vragen.

Wie het meest dichtbij de zeven komt wint het spel. 

Studentenversie:

 • Voor elk punt dat je over de 7 heen gaat, neem je een slok. 
 • Haalt iemand precies zeven? De andere spelers moeten een shotje nemen.

Torreón

Torreón is een industriestad in het noordoosten van Mexico in de staat Coahuila de Zaragoza. Torreón heeft 608.836 inwoners (2010) en ongeveer een miljoen in de agglomeratie La Laguna, een agglomeratie van vier steden (Torreón, Gómez Palacio Matamoros en Ciudad Lerdo), die vlak bij elkaar liggen en profiteren van het relatief gunstige klimaat.

Torreón staat vooral bekend om Dia de Los Muertos, de dag van de doden in Mexico. 

De Dag van de Doden (Spaans: Día de Los Muertos) is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. In mindere mate wordt de Dag van de Doden ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen gevierd.

De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurt de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de ‘dame van de doden’.

Na de komst van de Spanjaarden in de 14e eeuw werd de viering van de Dag van de Doden verplaatst naar Allerheiligen en Allerzielen en geassimileerd door het christendom. Dit is ook de reden dat de feestdag in Mexico nu nog zo groot is, aangezien 95% van de bevolking Christelijk is. 

De dag van de doden wordt vaak verkeerd begrepen door mensen die niet thuis zijn in de Mexicaanse cultuur. Voor veel mensen klinkt deze dag negatief terwijl dit juist niet het geval is. Melany: “Día de Los Muertos is voor ons echt een feestdag! We vieren dat onze voorouders weer een dag thuis komen en genieten juist van het contact dat we weer met hen kunnen hebben. Op de dag zelf staan we op met het eren van onze voorouders. Wij zorgen dat onze voorouders er zijn door hun favoriete gerecht klaar te maken en dit op een herdenkingsplek in huis neer te zetten. Daarna gaan we de straat op en vieren we met z’n allen dat we weer samen mogen zijn met onze voorouders.”

Over Dia de los Muertos

De dag kan beschreven worden als kleurrijk, vrolijk en vol muziek en entertainment. Om een beter beeld te krijgen wil Melany graag een filmpje laten zien. Klik op de foto hiernaast om het filmpje te bekijken. 

Los Cabis

Een lekker dagje zonnen

Los Cabis is een van de mooiste badplaatsen van Mexico en daarom ook erg populair bij toeristen, zowel uit het buitenland als uit eigen land. Langs de kust zijn honderden kliffen en rotsen te vinden waar prachtig gedoken en gesnorkeld kan worden. Daarnaast zwemmen er ook geregeld walvissen langs. 

Deze stad staat ook bekend om haar “cliff diving”. Professionele duikers uit heel Mexico springen van rotsen af van soms wel 40-50 meter hoog. Diego: “Voor veel families is dit een traditie, de zoon neemt het over van de vader en strijd om de beste duiker van Mexico te worden. Dit is dan ook echt een hele eer”. 

WATERMELON AGUA FRESCA

Tijd voor een drankje

Na een lange boottocht richting Los Cabis is het wel weer tijd voor een drankje! Dit drankje is echt een van de meest bekende drankjes uit Mexico, namelijk “Watermelon Agua Fresca”. Het drankje wordt vooral gedronken op extreem warme dagen, iets wat vaak voorkomt in Mexico. Temperaturen van 40 graden plus zijn geen uitzondering! Dit drankje wordt dan ook vaak geserveerd op het strand, vandaar deze mooie tussenstop in Los Cabis!

Ingrediënten

3/4 watermeloen

Suiker (in het blauwe zakje)

1 limoen

Munt

IJs

Water

 

Instructies

1) Pureer de watermeloen en het water in een blender tot een gladde massa. Blijf water toevoegen tot het een drinkbare massa is. Geen blender of staafmixer? In Mexico pureren ze vaak de watermeloen vaak met een grote vork, dit duurt wat langer, maar voor dit drankje werkt het ook heel goed.

2)Voeg suiker naar smaak toe.

3)Snijd de limoenschijfjes doormidden. Doe een half limoenschijfje in elk van de 4 glazen, samen met 5 muntblaadjes.

4)Vul elk glas met ijs.

5)Giet de watermelon Agua fresca erbij en roer voor het serveren.

Tequila

De stad van de drank

Santiago de Tequila is een plaats in de staat Jalisco in Mexico. Tequila heeft 29.203 inwoners en is de hoofdplaats van de gemeente Tequila. Tequila is vooral bekend vanwege de gelijknamige alcoholische drank.

Het woord Tequila komt van het Nahuatl Tequillan en betekent “plaats waar houtgehakt wordt”. Het gebied rond Tequila werd in 1530 door de conquistador Cristóbal de Oñate onderworpen. Hetzelfde jaar stichtten Spaanse missionarissen Santiago de Tequila.

Tequila is lid van de mescalfamilie, waaronder distillaten van tientallen verschillende agavesoorten vallen. Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (zie foto hierboven) wordt gedistilleerd, en in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico wordt geproduceerd. Om wettelijk tequila te mogen heten moet het voor 51% uit agave bestaan. Dit wordt dan aangevuld met een distillaat van suikerriet. Kwaliteitstequila’s worden echter altijd van 100% agave gemaakt. Al deze eisen maken dat tequila de cognac van de agavedistillaten te noemen is.

Het verhaal achter Tequila

Wat tequila naast zijn sterke band met het Mexicaanse volk ook genoeg heeft, is historie. Het ontstaan gaat terug naar de Azteken, die al duizenden jaren “pulque” maakten, een gefermenteerde drank van de plant agave. Mythes spreken van een blikseminslag die een agaveplant openspleet, het agavesap kookte en uit de plant deed stromen: ‘the elixer of the gods’. Tegenwoordig worden er per jaar meer dan 300 miljoen agaves geoogst voor de productie van tequila. 

Tequila komt in een aantal soorten en dus ook smaken. Die agaveplant hoor je trouwens altijd in je tequila te proeven, ongerijpt of gerijpt. En die plant, die proef je: een pittige, peperachtige smaak die zich, afhankelijk van de soort, verder ontwikkelt.

Zoals in de box te zien is, hebben wij de traditionele tequila voor jullie meegebracht. Deze tequila is DE tequila die in Mexico gedronken wordt. De tequila zit in kleine plastic buisjes.

1800 Tequila is een Mexicaans tequilamerk dat eigendom is van de familie Beckmann, die ook eigenaar is van het tequilamerk Jose Cuervo. De 100% blauwe agave tequila wordt gebotteld in Jalisco, Mexico. 1800 is vernoemd naar het jaar dat tequila voor het eerst in eikenhouten vaten werd gerijpt en sindsdien over de hele wereld wordt verkocht.  Zoals te zien op het plaatje is dit een Reposada Tequila, dit betekent dat de drank minimaal twee maanden gerijpt heeft op een eikenhout vat, hierdoor wordt de smaak subtieler en complexer dan de tequila’s die je hier vaak in de kroeg bestelt. 

1800 is inmiddels een enorm bekend merk buiten Mexico en heeft twee sponsorovereenkomsten met twee NBA-teams in Amerika. In 2009 ondertekende het een marketingovereenkomst met de Los Angeles Lakers (en werd daarmee het eerste gedistilleerde drankmerk dat de Lakers sponsorde) en het jaar daarop met de New York Knicks. 

Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout. Do as the Mexicans do, en dat is zeker het proberen waard. Gerijpte tequila schenk je op kamertemperatuur en die sla je niet achterover, maar nip je. 

De tequila kan nu gedronken worden, maar ook bewaard worden voor tijdens het avondeten of dessert. Wij raden aan om ten minste 1 flesje Tequila te bewaren voor het dessert. 

Guadalajara

Over de stad

Als tweede grootste stad van Mexico biedt Guadalajara een minder hectisch alternatief voor de hoofdstad van het land. En hoewel veel van de beelden die als Mexicaans worden herkend hier hun wortels hebben – mariachi-muziek, sombrero’s, de Mexicaanse hoedendans en charreadas (rodeo’s) – is Guadalajara evenzeer een voorhoede van het nieuwe Mexico als een bewaker van het oude. Een overvloed aan musea en theaters stimuleren het culturele leven en fusion chefs uit alle delen van de wereld zijn bezig met het opzetten van een legendarische culinaire scène. 

Guadalajara is een mix van oud en nieuw. Midden in de wijk staan de oude kathedralen die laten zijn hoe leven vroeger was in de toen nog kleine stad. De hippe wijk Chapultepec is daarentegen bezaaid met trendy restaurants, koffiehuizen en nachtclubs.  Deze combinatie is hetgeen wat de stad zo aantrekkelijk maakt voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

Fact time!

Zoals hierboven te lezen komen veel Mexicaanse tradities voort uit deze regio. Zo ook de sombrero’s die jullie in het begin gekregen hebben. Echter, hebben wij in Europa vaak een ander beeld van de sombrero dan die waar is. 

Melany: “Sombrero’s hier zijn altijd bruin, geen gekke felle kleuren of juist zwart of wit. Bruin met hier en daar een kleurtje in de rand kan, maar kleurrijker wordt het niet!”. 

 

Time for real Mexican Food!

Guadalajara is een stad met een van de beste keukens van het land. De meest hippe en beste restaurants van het land vestigen zich in deze jonge cultuur. Om hierop in te spelen gaan we vanavond een gerecht maken uit deze regio, Flautas. Een gerecht bestaande uit gefrituurde wrap met kip en avocado. Volgens Diego wordt het niet meer Mexicaans dan dit gerecht!

De Mexicaanse keuken is een bekende keuken in Nederland, maar ook een keuken vol met stereotypes. De bekende taco’s die wij in Nederland kennen (de crispy taco’s), bestaat niet in Mexico, enkel zachte taco’s, die wij hier weer al wraps zien. Daarnaast worden nacho’s echt alleen maar gegeten met pico de gallo of met guacamole. Nacho’s met kaasdip of kaasmaak kent het land niet. 

Melany is groot fan van Quesedilla’s, ook wel bekend als de Mexicaanse tosti. In Mexico is er al honderden jaren een “Quesedilla rel” aan de gang. In het noorden worden Quesedilla’s geserveerd met kaas, en in het zuiden is dit een absolute no-go. Dit klinkt als iets kinderachtigs, maar in Mexico valt hier niet mee te spotten!

Bier

Bier is in Mexico bijna heilig. Bij vrijwel elke gelegenheid wordt bier gedronken. Wijn wordt wel geproduceerd in het land, maar door de inheemse bevolking bijna niet gedronken. Mexicanen kiezen of bier of sterke drank. 

Voor bij het avondeten raden wij de Sol aan. Sol is een van de bekendste bieren in Mexico en smaakt erg fris. Daarnaast komt Sol ook uit de omgeving van Guadalajara en is het in deze stad echt groot geworden. 

Flautas

Flautas is een super bekend Mexicaans gerecht wat vooral verkocht wordt als streetfood, iets wat veel voorkomend is in Guadalajara. Het gerecht is een opgerold wrap die krokant gefrituurd wordt met een dressing van guacamole, creme fresh en chilisaus.

Tijdens het eten kan naar de volgende stad gegaan worden om een spel gedaan te worden, dit mag natuurlijk ook later.

Ingrediënten

Kipdij
8 grote tortilla wraps
Zonnebloemolie
1 grote tomaat in stukjes
150 gr ijsbergsla
1 Jalapeno
Chilisaus
125 gr zure room
 
Guacamole:
2 avocado’s 
½ limoen (bewaar de helft)
Ui
1 teentje knoflook
Peper en zout
Eventueel olijfolie
 
Materialen
Prikkertjes

Instructies

 1. Zet een pan op het vuur en bak de kippendijen af in boter of olie. zorg dat de buitenkant mooi bruin is en de kip gaar is. Maak ondertussen de guacamole: schil de avocado en snijd in stukken. Verwijder de zaadjes van de jalapeno en snijd zeer fijn, net als de ui en knoflook. Voeg eventueel een beetje olijfolie toe om de saus wat dunner te maken. Peper en zout naar smaak toevoegen. Snijd te tomaat in stukjes en leg apart.
 2. Verhit een laagje zonnebloemolie in een grote pan (test van te voren of de tortillarollen hier in passen). Kruid de kip met wat zout en peper en verdeel over de tortilla’s en rol deze heel strak op. Steek vast met een prikkertje.
 3. Frituur de wraps tot ze goudbruin zijn in de zonnebloemolie. Draai ze regelmatig om. Als ze mooi bruin zijn laat je ze uitlekken op keukenpapier. Leg de sla op een schaal of bord en leg de gefrituurde wraps hier op. Verdeel de avocadosaus, chilisaus, zure room, en tomaatjes er over en serveer direct.

Oaxaca

Tijd voor een spel

“Telkens als ik aan Lotería denk, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik denk aan mijn familie in Mexico die tijdens de feestdagen, verspreid over het huis van mijn oma, vol spanning zaten. Wachtend tot een ronde begint. De bonen werden naar elkaar gegooid in een poging de ander af te leiden van onze borden. Het belangrijkste is dat ik denk aan het gelach en de opwinding die we hadden tijdens dit spel, ook al was het maar voor een paar uur.” – Melany

La Loteria is een simpel maar leuk spel wat een beetje doet denken aan bingo. Pak de Loteria kaarten uit de reismap en kies een spelleider. 

Elke speler krijgt 1 vel met alle figuren op een rijtje. De spelleider krijgt alle losse kaartjes en maakt hier een stapel van. Elke speler pakt een hand erwten. 

De spelleider pakt om de 3 seconde een willekeurige kaart en leest op wat hierop staat. Heeft een van de spelers dit figuur op zijn of haar kaart staan, dan legt de speler er een erwt op. Wie als eerste een volle kaart heeft wint. 

Eventuele uitbreidingen:

 • Mochten de 3 seconde te lang of te kort duren kan dit uiteraard aangepast worden. Let wel, het is de bedoeling dat de spelers snel moeten kijken en eventueel dingen onthouden als ze het vakje niet op tijd kunnen vinden.
 • Voor de bierliefhebbers: Voor elk open vakje nemen de verliezende spelers een slok, kaartje wel opgenoemd maar er ligt geen erwt op? Neem 2 slokken. 
 • Speel net als bij bingo wie er als eerst 1 rij heeft, 2 rijen, etc. 

Merida

Over de stad

Merida is een stad in het zuid-oosten van Mexico dat tegenwoordig bekend staat om haar kleurrijke straatbeeld, unieke keuken en een mooi klassiek centrum. 

De stad staat vooral bekend om haar geschiedenis. Merida ligt namelijk in de provincie Yucatán, het voormalig hart van de Maya bevolking. Deze bevolking heeft enorm veel bijgedragen aan de ontwikkeling van Midden-Amerika. Deze bevolking wordt namelijk gezien als de meest verfijnde en hoogontwikkelde samenleving in de pre-Columbiaanse Amerika’s (tot de 15e eeuw). De bevolking staat vooral bekend om haar schrijfsysteem, kunst, architectuur, wiskunde, kalender en astronomisch systeem.

De eerste Maya beschaving ontstond rond 2000 v.C. toen de eerste ontwikkelingen in de landbouw plaats vonden. De eerste grote Mayasteden ontstonden rond 750 v.C. en tegen 500 v.C. beschikten deze steden over monumentale architectuur, waaronder grote tempels. Tegen de 3e eeuw v.C. werd in het Mayagebied hiërogliefschrift gebruikt.  

De Klassieke periode, die rond 250 na Chr. begint, is vooral bekend doordat de Maya’s de “lange telling” gingen ontwikkelen. Dit is de kalender van de Maya’s. De laatste jaren werd deze kalender enorm bekend, doordat de laatste dag op deze kalender 21 december 2012 is en dit volgens sommigen het einde der tijden zou betekenen.

Tijdens de Klassieke periode mengde de centraal-Mexicaanse stad Teotihuacan, de stad van de Azteken, zich op opdringerige wijze in de dynastieke politiek van de Maya’s. In de 9e eeuw was er een politieke ineenstorting in het centrale Mayagebied, die resulteerde in interne oorlogen, het verlaten van steden en een verschuiving van de bevolking naar het noorden.

 In de 16e eeuw koloniseerde het Spaanse Rijk de Meso-Amerikaanse regio en een lange reeks veldtochten leidde tot de val van Nojpetén, de laatste Maya-stad, in 1697.

 

Fact time

Tegenwoordig leven er nog steeds ongeveer zes miljoen Maya’s. Deze groepen leven in Guatemala, het zuiden van Mexico en het schiereiland Yucatán, Belize, El Salvador en het westen van Honduras en zijn erin geslaagd talrijke overblijfselen van hun oude culturele erfgoed te behouden. Sommigen zijn vrij goed geïntegreerd in de overwegend Spaanse culturen van de landen waar zij nu wonen, terwijl anderen een meer traditioneel, cultureel eigen leven blijven leiden en vaak een van de Maya-talen als hoofdtaal spreken.

Al deze volkeren hebben ook altijd hun eigen kledingdracht gehad, welke nu nog steeds, door heel Mexico, gedragen worden. Elke stad heeft haar eigen stijl en met name de vrouwelijke jurken zijn prachtig om te zien. Hiernaast is de “traje tipico de Merida” te zien, volgens Melany de mooiste die er is! 

Mexico-city

Over de stad

Als je door de enorme stad rijdt, is het moeilijk voor te stellen dat Mexico-Stad slechts vijf eeuwen geleden werd gevuld door een keten van meren. Het is nog moeilijker voor te stellen dat het huidige centrum op een eilandje lag dat doorkruist werd door kanalen, of dat de gemeenschappen die het eilandje en de oevers van het Lago de Texcoco bewoonden een lappendeken van talen spraken die net zo weinig met het Spaans te maken hadden als Maleis of Turks.

Rond 200 v. Chr. had zich rond het Texcoco-meer een losse federatie van boerendorpen ontwikkeld. Doorbraken op het gebied van irrigatietechnieken en de ontwikkeling van een op maïs gebaseerde economie droegen bij tot de opkomst van een beschaving in Teotihuacán, 40 km ten noordoosten van het meer.  Eeuwenlang was Teotihuacán de hoofdstad van de Azteken, een rijk waarvan de invloed zich uitstrekte tot Guatemala. Het rijk kon zijn  bevolking echter niet onderhouden en viel in de 9e eeuw ten vel door interne verdeeldheid en oorlog met de Maya’s, waarna het werd verlaten en in ruïnes achtergelaten. Details zijn schaars omdat er geen geschreven documenten werden bewaard, uniek in vergelijking met de situatie bij de Maya’s, waar alles werd opgeschreven. In de daaropvolgende eeuwen werd de macht in Centraal-Mexico verdeeld tussen verschillende plaatselijk belangrijke steden. Dit veranderde toen in de 15e eeuw Spaanse conquistadores onder leiding van Hernan Cortés de macht in Mexico volledig overnamen. 

Fact time!

Midden in de Mexicaanse vlag staat een Adelaar met een slang in zijn bek op een cactus. Dit is een legendarisch beeld dat voortkomt uit de Aztecen.

De Azteken moesten zich van hun god vestigen op de plek waar een adelaar op een cactus zat en een slang verslond. 

Uiteindelijk zagen de Azteken dit teken op een eilandje in het Texcocomeer. De Azteken bouwden hun hoofdstad Tenochtitlan en vestigden zich in het kleine heuvelland op die plek, en maakten een groot kunstmatig eiland, wat tegenwoordig in het centrum van Mexico-Stad ligt. 

De Azteken bouwden op de plek van de cactus met de adelaar de ‘Templo Mayor’ (zie foto, hoe het er waarschijnlijk uitzag). Op de plek van een bron, die ze een dag eerder tegenkwamen, werd, tijdens de Spaanse verovering, het Azteekse goud verborgen. Hernán Cortés wist slechts een deel van de schat mee te nemen. De schat werd bij hun terugkomst in Tenochtitlan niet door de Spanjaarden gevonden. Zelfs marteling en levende verbranding door de Inquisitie leverden geen aanwijzingen op omtrent de plek van de schat.

Tijd voor zoet!

Nu duizenden jaren en vele Spaanse en westerse invloeden later is Mexico-City een van de grootste steden ter wereld. In totaal telt stad 8,85 miljoen inwoners en is het letterlijk het hart van Mexico. De agglomeratie Mexico-Stad is met ruim 23 miljoen inwoners een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld. 

Naast het feit dat Mexico-Stad de hoofdstad van het land is, ligt het land ook nog eens ver boven de zeespiegel. Mexico-Stad is gelegen in het Dal van Mexico op 2240 meter boven de zeespiegel, waardoor het geldt als grootste hooggelegen stad ter wereld. Hierdoor is het een zeer unieke stad om te komen, alleen al het normaal ademen zal anders gaan dan in hier in Nederland. 

De stad wordt gekenmerkt door de vele verschillende culturen, verschillen in welvaart en de bruisende straten. Door de snelheid van de stad en ook deel armoede is er enorm veel werk op straat, onder andere streetfood. Een van de bekendste verkochte snack is de simpele, maar heerlijke fruitsalade. Door de warme tempareturen en het aanbod van veel verse fruiten is fruit een van de meest gegeten producten in de stad. Als dessert zullen we dan ook een fruitsalade maken die op de straten van Mexico-Stad als warme broodjes verkocht worden. 

Recept

Snijd al het fruit in eetbare blokjes en meng het in bak door elkaar. 

Voeg vervolgens de chilipeper, zout, suiker en de overgebleven limoen naar smaak toe. 

Verdeel de salade over bakjes en voeg gewenst een flesje Tequila per salade toe. 

Querétaro

Over de stad

Querétaro is vergelijken met andere Mexicaanse steden op de trip een kleine stad. Echter, is het een van de snelstgroeiende steden van Mexico. De stad is namelijk een echte studentenstad, dit is ook de reden dat Diego en Melany hier ook zijn komen wonen. Dit komt voornamelijk doordat de overheid het landelijke luchtvaartprogramma en techniekhart in deze stad geplaats heeft. 

De stad heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van het Christelijke geloof in Mexico. Sinds 1531 viel Querétaro onder Spaans gezag. Door de gunstige centrale ligging werd deze stad door Franciscaner monniken, volgelingen van Franciscus van Assisi (Rooms katholiek) gebruikt als missionarisbasis,
niet alleen voor Mexico, maar ook naar wat nu het zuidwesten van de VS is. Je kan stellen dat deze monniken redelijk succesvol geweest zijn. Tegenwoordig is 88% van Mexico Rooms-Katholiek. 

Fact Time

In Mexico is het vragen van ‘verkering’ iets heel speciaals. Het zomaar verkering vragen, zoals we dat in Nederland kennen, zal in Mexico een dikke nee als antwoord krijgen. 

In Mexico is het de bedoeling dat een jongen echt uitpakt voor het meisje met wie hij een relatie wil. Veel jongens huren een Mariachi band in en zingen vervolgens zelf een liefdesserenade voor het meisje. Dit gaat vaak gepaard met honderden rozen in de vorm van een hart. 

Ditzelfde principe wordt ook toegepast om te laten zien hoe erg een zoon van een moeder houdt, iets wat heel belangrijk is in Mexico. Een moeder kan voor een speciale gelegenheid ook een soortgelijke verassing krijgen.

 

Knikkeren

“Het enige wat ik deed als kind was knikkeren”- Diego. 

Net als vele Nederlandse kinderen was Diego een groot knikkeraar. In Mexico gaat het spel alleen net wat anders dan we hier kennen!

Het laatste klassiek Mexicaanse spel van de avond zal dan ook een knikkerspel zijn. Dit spel wordt deel heel Mexico gespeeld en is tegenwoordig ook bekend in het zuiden van de VS. 

Klik op de foto hiernaast om uitleg te krijgen over het spel. Pak de knikkers uit de box en maak er een mooi spel van!

Monterrey

In deze laatste stad eindigt The Culture Box Mexico. Melany en Diego nemen afscheid van jullie en gaan weer hard terug aan de studie! We hopen dat jullie een enorm leuke avond gehad hebben en Mexico op een nieuwe en unieke manier hebben leren kennen. Vergeet niet in te checken, want jullie vliegtuig richting Amsterdam vertrekt over een paar uur!

Om toch nog te kijken of jullie ook wat opgestoken hebben van de box en nog een leuk laatste spel aan te bieden, hebben wij voor jullie The Culture Box Game gemaakt. In deze dit eindspel beleef je de roadtrip in een enorme versnelling en kan gekeken worden wie tot koning van Mexico gekroond kan worden! In de reismap ligt het eindspel met de  instructies. 

We hopen dat jullie een leuke avond gehad hebben en we hopen jullie snel terug te zien op www.theculturebox.com! 

Bedankt!

About us - Learn in a new and unique way about new cultures

Lou Hornman

Pepijn Muller